*EN | TR
Özgür Narin is Associate Professor of Economics at Ordu University. He graduated from the Electrical & Electronics Engineering Department of Middle East Technical University. He completed his Ph.D. in Development Economics Department of Marmara University. He studied the capitalist production of Science and Technology, particularly innovation and the changing scientific labour process. As a visiting scholar at New York University, he studied on changing labour processes under crisis and technological development. Some of his past works address the transformation of the higher education system, the transformation of mental labour, and the history of workers’ management in Turkey. You can see some of his articles (mostly in Turkish) here: https://nyu.academia.edu/OzgurNarin. His current research is on the alternative reorganization of society and social reproduction, particularly self management practices and self organization (Autopoiesis) experiences.
IstanbuLab footprints…
- Edited the special issue of “Toplum ve Bilim” (Society and Science) on Science, Technology, Society (No. 144) with Duygu Kaşdoğan and Maral Erol, and contributed to this issue with an article entitled A Discussion on the Implications and Limits of Industry 4.0: Is “Online Capitalism” Possible?
- He was the moderator of Ceren Ünal’s talk on “Artificial Intelligence, Digital Brave New World and Law” on May 11th of 2019 as part of the Science, Technology, Society Talks seminar series.
- He participates in the platform’s reading group on “Artificial intelligence and Industry 4.0”.
He is currently working on :
- alternative production of technologies for the reorganisation of social production, particularly on examples of computer networks Cybersyn project, Chile and the Glushkov’s USSR.
- Social implications and limits of Artificial Intelligence and Industry 4.0
Özgür Narin, Ordu Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesidir. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği’ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi’nde Teknoloji ve Emek süreçleri üzerine Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme bölümünde doktorasını tamamladı. New York Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak teknoloji, kriz ve sınıflar üzerine çalıştı. Toplumsal sınıflar, teknoloji, Kapitalizm’de bilim ve teknoloji üretiminin çelişkileri, bilimcinin emek sürecindeki dönüşümü ve üniversitelerin dönüşümü üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Halen toplumsal üretimin yeniden ve alternatif bir örgütlenmesi, özörgütlenme, dünyada ve Türkiye’de özyönetim deneyimleri üzerine çalışmaktadır. Kimi çalışmalarına şuradan ulaşılabilir: https://nyu.academia.edu/OzgurNarin
IstanbuLab Çalışmaları
- 2018 yılında Toplum ve Bilim Dergisi’nde yayınlanan “Bilim ve Toplum” özel sayısının editörlüğünü Maral Erol ve Duygu Kaşdoğan ile birlikte yürüttü. Bu özel sayıya bir makale ile katkıda bulundu: Narin, Özgür. (2018) “Sanayi 4.0’ın ima ettikleri ve sınırlarına dair bir tartışma: Çevrimiçi kapitalizm olabilir mi?,” Toplum ve Bilim, 144, 233-252.
- Mayıs 2019’da Galatasaray Üniversitesi’nde yapılan Bilim Teknoloji ve Toplum Bakış Açısıyla Bilim ve Teknoloji sempozyumunda, “Sanayi 4.0 ve yapay zeka: Çalışmanın ya da üretim ilişkilerinin sonu mu?” başlıklı sunuşu gerçekleştirdi.
- IstanbuLab’ın düzenlediği Bilim, Teknoloji, Toplum Muhabbetleri kapsamında 11 Mayıs 2019’da, Ceren Ünal’ın konuşmacı olduğu ”Yapay Zeka, Dijital Cesur Yeni Dünya ve Hukuk” söyleşisinde muhabbeti ve yürütücülüğü Platform adına geliştirdi.
- Platformun yürüttüğü okuma gruplarında katılımcı.
Halen iki konu üzerine çalışıyor:
- Şili’deki Cybersyn projesi ve SSCB’deki bilgisayar ağları projesinin tarihsel gelişimini karşılaştırarak toplumsal üretimin örgütlenmesi ve teknolojinin toplumsal üretiminin alternatif biçimleri.
- Yapay zeka ve Sanayi 4.0’ın toplumsal anlamı ve sınırları