Wednesday, May 1

Güncel Teknolojiler ve Siyaset: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğrencilerinden bir STS Derlemesi

Dr. Duygu Kaşdoğan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi

2018 Güz döneminde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde verdiğim “Bilim, Teknoloji ve Siyaset” dersini alan lisans öğrencilerim, ilgilendikleri teknobilimsel konular hakkında birbirinden harika araştırma makaleleri yazdılar ve o dönemin sonunda teslim ettiler. Bu makalelerin bir kısmını Bilim ve Teknoloji Çalışmaları (STS) literatürüne Türkiye’den sundukları özgün katkılar çerçevesinde IstanbuLab Blog’unda yayınlamak üzere seçtik ve sizlerle paylaşıyoruz. Makalelerden bazıları büyük veri, eğitim ve teknoloji ilişkisi gibi güncel konuları incelerken, diğerleri bizleri teknoloji ve siyaset arasındaki ilişkileri sorgulamaya davet ediyor.

Lisans öğrencilerinin makalelerine yer veren bu yazı dizisini tasarlarken pedagojik bir süreci önceledik. Her bir öğrenci ile ilgili lab üyelerimiz makaleler üzerinde birebir çalıştılar. Bu çalışma ile, öğrencilerin yeni sorular sorabilmeleri ve teknobilimsel olanla toplumsal olanın birbirini nasıl ürettiğini derinlemesine düşünmeleri için naçizane bir alan açmayı amaçladık. Umuyorum bu yazı dizisi bu anlamda amacına ulaşmıştır.

Sevgili öğrencilerim İrem Atık, Çisem Demirci, Necdet Cem Hürcan ve Esra Şahin’e hazırladıkları bu makaleler ve IstanbuLab Blog’u aracılığıyla STS literatürüne sundukları katkı için teşekkür ediyorum. Lab üyelerimiz Aybike Alkan, Hacer Ansal, Maral Erol ve Özgür Narin’e gönüllü olarak böylesi bir sürecin parçası oldukları ve yazılara sundukları akademik katkılar için teşekkür ediyorum. Son olarak sevgili blog editörlerimiz Aybike Alkan ve Mehmet Ekinci’nin özenle sundukları editöryal destek olmasaydı bu yazı dizisi mümkün olmazdı, her ikisine de minnettarım. Keyifli okumalar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *